Måske forbinder du primært det svenske køkken med Ikeas kantine, svenske kødboller og svensk pølseret. Men faktisk har Sverige masser af unikke madoplevelser at byde på, og desværre er det de færreste danskere, der har prøvet kræfter med rigtig mange af disse. Men er du frisk på at kaste dig ud i det svenske madmarked, og søger du inspiration i forhold til hvilke til- og fravalg, du skal lave, kan du med rette kigge på OmdömesStälle, der kommer med anmeldelser om diverse svenske udbud, som blandt andet Ostogram, der er særdeles relevant for netop dette indlæg. Nu skal vi nemlig snakke om den svenske ostekage!

Hvad er svensk ostekage? 

Ost og kage? Vi har alle hørt om den klassiske cheesecake, men alligevel er der mange, der synes, at ostekage lyder som en underlig kombination. Den svenske dessert kan dog beskrives som en decideret svensk klassiker, og hvis du er villig til at give den en chance, er jeg sikker på, at dit danske madhjerte også vil sætte pris på den. Svensk ostekage er en bagt dessert, der tidligere var mest udbredt i det svenske landsamfund. Ostekagen har nemlig sine rødder i det svenske småland, og bliver ofte omtalt som Smålandsk ostekage herhjemme. 

Ingredienser i svensk ostekage

Den svenske ostekage kan laves med ingredienserne sødmælk, hvedemel, osteløbe, æg, sukker, mandler, mandelessens og salt. På den måde kan man godt konkludere, at det ikke er videre kompliceret at lave den svenske dessert. Den består nemlig af forholdsvist simple ingredienser, som man også sagtens kan anskaffe sig herhjemme i de danske supermarkeder. Det fremgår dog også, at retten heller ikke lige umiddelbart minder om den klassiske New York Cheesecake, som nok er det de fleste af os forbinder med ’ostekage’. Den svenske ostekage er da også kendetegnet ved, at den ligger i den lidt mindre søde ende af smagsnuancerne, når det kommer til desserter. Man skal altså kunne lide smagen af ost, før man skal overveje at kaste sig ud i denne svenske kagespecialitet. 

Hvordan serveres en klassisk svensk ostekage?

Nu skal det jo ikke komme til at lyde som om, at der kun er én mulighed, når det kommer til servering af svensk ostekage. På mange måder kan man argumentere for, at det netop er ved serveringen, at du kan sætte sit eget særpræg på den svenske kage, og gøre det til en smagsoplevelse, der passer lige din smag! Men hvis du vil servere en svensk ostekage på helt klassisk vis, så er det altså syltetøj og flødeskum, der skal holde kagen ved selskab på tallerkenen. Her er det vigtigt at tilføje, at den svenske ostekage skal serveres lun, hvis det skal være helt perfekt! Så lad kagen køle lidt ned, men servér den ikke kold. 

Andre svenske kagespecialiteter? 

Har du mod på mere, når det kommer til søde svenske kager? Så kan det lækre svenske chokoladebrød også nævnes som en specialitet, der ligesom den svenske ostekage bryder lidt med de traditionelle rammer, som vi plejer at holde os inden for herhjemme. De svenske chokoladebrød er nemlig en form for småkager, der er sprød på det ydre, men blød i midten. Så hvor den svenske ostekage udfordrer os lidt i forhold til vores opfattelse af den klassiske cheesecake, så går det svenske chokoladebrød ind og udfordrer os en lille smule i forhold til vores opfattelse af småkager og cookies. Men nogle gange kan det godt betale sig at udfordre sin madhorisont en lille smule.