/disclaimer: dette indlæg er lavet i samarbejde med Mikkel fra kaffekrogen.dk - og indeholder sponsorede links

Jul betyder hygge – og hygge betyder kage!

Til jul er kagerne i vores familie småkager (og æbleskiver og norske klejner/gærklejner.) Småkagerne er alle de klassiske: vaniljekranse, brunekager, pebernødder og kagefigurer. Fine små kager i sjove og hyggelige former.

Lækre kagefigurer

Opskriften på dem

Der er mange muligheder for hvordan kagefigurer kan laves. men den her er opskrift er min absolutte favorit

  • 400 g mel
  • 200 g smør
  • 1 æg + 1 blomme (gem hviden til glasur)
  • 200 g sukker
  • 1 spsk vaniljesukker
  • saft og skal af 1 (usprøjtet) appelsin

Når du skal bage småkager er det vigtigt at du ikke ælter dejen for meget – gør du det aktiveres glutenet i melet og gør dejen blød og elastisk, og det er bare ikke oplagt til småkager.

Derfor skal du starte med at blande mel og smør ved at smuldre smørret ned i melet og blande det let. Jeg bruger selv en foodprocessor, men det kræver lidt øvelse at finde det rette tidspunkt at stoppe, inden det bliver for bearbejdet.

Når mel og smør er blandet jævnt, tilsættes sukker, vaniljesukker og appelsinskal hvorefter det hele blandes sammen. Herefter skal du have blandet appelsinsaft og æg i og så skal dejen samles. Igen skal du have fokus på ikke at bearbejde dejen for meget – men den skal selvfølgelig hænge sammen.

Pak dejen ind i madfilm og læg den på køl i én times tid.

Rul dejen ud, tag den i mindre portioner, så er det lettere at styre og så kan du ellers begynde at stikke ud. Her er det bare at lade fantasien råde, julemænd, snemænd, svampe eller grantræer. Måske skal de alle være ens, eller i mange forskellige former – det er helt efter hvordan din stil er. Jeg selv synes det er hyggeligt med mange forskellige figurer.

kageudstikkere

kageudstikkere

Så er kagerne klar til at blive bagt. De skal have 8-10 minutter ved 200°C.

Når kagerne er kølet af kan du begynde at pynte. Lav en glasur af:

  • æggehvide
  • flormelis
  • evt. Pastafarve
  • Pisk æggehvide og flormelis sammen med en håndmixer til glasuren har en konsistens så den er til at sprøjte ud, uden at den løber. Hvis du har lyst kan du dele glasuren i mindre portioner og derefter farve den i flere forskellige farver. Du kan også bare bruge hvid glasur og pynte med forskellig krymmel – eller lade det fine hvide udtryk tale for sig selv.

Prøv dem med en god kop kaffe!
Det er altid godt med lækre julesmåkager, men man kan faktisk godt gøre oplevelsen endnu bedre! Prøv for eksempel at kombinere de søde småkager med en god kop kaffe. Det gør oplevelsen lidt ekstra hyggelig, og så giver det en god balance mellem den søde smag fra småkagerne og det mere bitre fra kaffen. Nu hvor du har stået og svedt lidt køkkenet for at lave gode småkager, så skal kaffen selvfølgelig også være lige så god – og det kan du blandt andet opnå ved at brygge kaffen med en af de mange kaffemaskiner fra Sage. Og vil du bare nyde den gode kaffe med de lækre småkager uden at skulle stå for brygningen? Så kan det være, at en fuldautomatisk espressomaskine fra Siemens er det, du leder efter.