Fastelavnsbolle – hvordan skal en fastelavnsbolle egentligt være? Herhjemme kan der gå store diskussioner om hvordan en rigtig fastelavnsbolle er –nu har vi efterhånden accepteret at vi aldrig bliver enige.
Gemalen mener at en rigtig fastelavnsbolle er den type man køber ved bageren som en overskåret bolle fyldt med flødeskum og andet snask – og jo jo de smager da godt! men det er bare ikke en rigtig fastelavnsbolle
En rigtig fastelavnsbolle er derimod en “gammeldags” med massere af vaniljecreme inden i og et godt lag glasur på toppen – uhm!
Det kan godt være jeg ikke kan vinde diskussionen, men jeg har den fordel at “mine” boller kan jeg selv bage, hvor gemalens volder lidt større problemer og vi lidt er nået frem til at det er sådan noget man køber ved bageren.
Jeg er ikke til at man spiser fastelavnsboller fra starten af januar, egentlig burde det først være omkring fastelavn (ligesom hveder kun er til store bededag) meeeen “trangen” kan jo komme over en og nu vi er gået ind i februar så må det være ok – så i går bagte jeg årets første portion. (jøps sygdommen er ved at slippe sit tag i mig)
Creme
2 æg
2 spsk sukker
korn af 1 vaniljestang
2½ dl mælk
2½ spsk maizena
Kornene skrabes ud af vaniljestangen og moses sammen med lidt af sukkeren. Sukker, vanilje og æg piskes godt sammen. Imens koges mælken op (evt. med den tomme vaniljestang i) og maizenaen røres op med en lille smule mælk sådan at den lige bliver flydende.
Når mælken er kogt op blandes den langsomt i æggeblandingen skiftevis med maizenaen – pisk hele tiden!
Hæld massen i gryden og varm den ganske forsigtigt op lige til kogepunktet – så snart det har “boblet” lidt tages det af varmen, hældes i en kold beholder og sættes på køl.
Bolledejen
150 g mel
1 tsk kardemomme
1 spsk sukker
150 g smør (jeg brugte istedet 6 spsk solsikkeolie)
11/4 dl mælk
25 g gær
1 æg
Varm mælken op sådan at den er lun, opløs gæren heri – tilsæt olie og æg
Bland mel, sukker og kardemomme inden det blandes i de våde ingredienser. Herefter æltes det godt igennem inden det sættes til hævning. Dejen skal hæve i 30 minutter hvorefter den rulles ud og skæres i 20 firkanter (jeg fik godt nok kun 18 ud af det, men det siger nok mere om min udrulning) på midten af hver firkant sættes en teskefuld creme (cirka, nok lidt mere) og hjørnerne samles på midten, alle åbninger lukkes godt sammen sådan at cremen ikke løber ud.
Når bollerne sættes på bageblanden sættes samlingen (selvfølgelig) med samlingen nedad og bollerne (der godt kan blive lidt firkantede i det) formes sådan at de er runde. Herefter skal de efterhæve i 15 minutter.
Bages ved 200 grader i 15 – 20 minutter
Det var mit bud på hvordan en “rigtig” fastelavnsbolle skal være – hvordan med dig, hvilken type spiser du helst?
Forresten, der er også en opskrift på Moderne Fastelavnsboller – hvis du vil se den anden variant der er opskrift på.
Skriv en kommentar