Cheesecake – Frisk sommer Cheesecake med skovbær

Jeg er vild med cheesecake, jeg synes det er en spændende kage at lave, fordi den er så alsidig og man kan variere den til lige hvad man har lyst til. Det er en af de kager der på en måde kan spises hele året, om vinteren fordi den så er forfriskende og minder lidt om varmere tider. Om sommeren fordi den er så frisk og ikke alt for tung, desuden kan man så vælge at lave den med lime/citron/mynte – der er virkelig mange muligheder når det kommer til cheesecake.

Kagen er lavet af Camilla fra Camillas mad og kager. Hvis du er på jagt efter yderligere inspiration kan jeg anbefale at tage et kig inde på altmad.dk hvor de har samlet nogle virkelig lækre cheesecake opskrifter. 

Cheesecake opskriften:

Kiksebund

  • 200 g digestive kiks
  • 100 g smør

Ostecreme

  • 3,5 blade husblas
  • 200 g neutral flødeost
  • 1 citroner (usprøjtede)
  • 1,5 dl fløde
  • 125 g blandede skovbær (frosne)
  • 50 g flormelis
  • 1 tsk vaniljesukker

Gele

  • 2,5 blade husblas
  • 125 g skovbær
  • 40 g sukker
  • 1 citroner (usprøjtede)

Pynt

  • Friske blåbær
  • Friske jordbær
  • Skovsyre
  • Knuste digestivekiks
  • Evt. kagekrymmel

Kiksebund

Kom kiksene i en foodprocessor med kniv og mal dem til mel – du vælger selv hvor grovt du vil have det. Har du ikke en foodprocessor, kan du komme dem i en pose og bank dem med en kagerulle. Brug gerne 2 poser for det tilfælde at der går hul på den ene. Så står du ikke med kiks ud over hele køkkenbordet.

Smelt smørret ved middel varme enten i en gryde eller i mirkoovnen og rør det sammen med kiksemelet.

Kom blandingen i en springform (18-20 cm) beklædt med bagebapir i bund og kageplast i siderne. Stil det derefter i køleskabet indtil din ostecreme er klar til at blive hældt over.

Skovbær ostecremen

Det er egentligt ikke fordi det er besværligt at lave cremen, men det tager lidt tid – fordi der skal afsættes til afkøling løbende. For så er det meget nemmere at arbejde med de forskellige elementer i cheesecaken.

Men sådan gør du:

  • Sæt husblas i blød i koldt vand, lad det ihvertfald gerne stå i 15-20 minutter – så er du helt sikker på at det er opblødt. (Der er ikke noget værre end husblas der “tråder”)
  • Varm skovbærrerne op i en gryde sammen med saften fra citronen, mens du stille rører rundt. Det skal gerne næste helt op at koge før du tager det af, så er det bedst. Mas bærerne med en ske eller blend, så du får en samlet masse. Nu skal du have vredet din husblas op for vand, derefter kommer du den over i bærrene og lader den smelte sammen med massen.
  • Flødeost, flormelis, vaniljesukker og skallen fra citronen blandes i en skål, herefter røres det godt sammen til en ensartet masse. Derefter skal du piske fløden til en let flødeskum, endelig ikke noget med at piske det for meget.
  • Nu kommer du en lille smule af din osteblanding ned til bærrene, det skal lige have fundet sig selv lidt. Derefter hælder du lidt i af gangen, så temperaturen ikke ændres for hurtigt. Tag nu blandingen og kom ca. halvdelen af din flødeskum heri, derefter kommer du massen over i resten af flødeskummet og blander det hele sammen.
  • Så er det bare at komme den lækre bærmasse på din kiksebund, og så ellers sætte det i køleskab eller fryser i 30-60 minutter alt efter hvornår den skal bruges. Det hele skal lige have lov til at sætte sig, ellers bliver det mere eller mindre umuligt at få din gele lagt pænt på.

Skovbærgele til din cheesecake

Nu skal du have gang i din gele til cheesecaken, det er den som skal være øverst og lækker og skinnende, så det er lidt kronen på værket – derfor er det en god ide at få lavet den perfekt.

Skovbærgele:

  • Sæt husblas i blød – det er du ved at være skrap til nu? 🙂
  • Kom skovbærrene i en gryde sammen med saften fra citronen og sæt det til at koge mens du rører i det engang i mellem.
  • Sigt kernerne fra i en finmasket si – de er både hårde og trælse samtidig med at de ødelægger det fine lag gele.  Jeg kom lidt ekstra vand deri for at være sikker på at der var gele nok til at dække hele kagen.
  • Nu skal du igen finde din tålmodighed frem, for det skal køles ned til omkring 30-35 grader. Ellers risikerer du bare at det går ud over din oste creme, da det bliver for varmt at hælde over den kolde creme.
  • Nu skal du have geleen udover kagen, et godt fif er at bruge en ske eller andet til ligesom at fordele trykket fra geleen, så det kommer ud i en bredere stråle og dermed ikke ødelægger det øverste lag af ostecremen.
  • Kagen skal på køl, igen. Gerne 30-45 minutter – derefter er kagen klar til pynten. Jeg lavede kagen aftenen før den skulle spises, og ventede derfor med at pynte kagen indtil den skulle serveres.

Pynten

Ved denne cheesecake er der blevet pyntet med friske blåbær og jordbær, og så havde jeg købt rød skovsyre fordi jeg synes smagen passer rigtig godt til cheesecake – og selvfølgelig også fordi jeg synes det er meget pænt dertil. Du kan pynte din kage med lige det du har lyst til – kun fantasien sætter grænser 🙂